Kisgyerek - nagy gyerek: ugyanaz a lázcsillapító segíthet

Ahogy a cseperedő gyerekek kinövik a ruháikat és a cipőiket, és idővel más fazonokat kedvelnek, ugyanúgy igaz ez a gyógyszereikre is. 

Vannak csecsemőknek készült gyógyszerek, kisgyermekeknek szánt patikaszerek, iskoláskorúak, kiskamaszok kezelésére alkalmas szerek, illetve nagyszámú gyógyszer kifejezetten felnőtteknek készül. A „fazon” tekintetében: míg a legkisebbeknek a kúpok javasoltak, a kisgyermekek már be tudnak kapni „kanalas” gyógyszereket, oldatos, szuszpenziós készítményeket, 12 éves kor fölött pedig általában tablettákat ajánlanak az orvosok és a gyógyszerészek.

Ahogy nő a gyerek, úgy kell változni a házi patikában tartott láz- és fájdalomcsillapító szereknek is. Idővel a kúpokat felváltják a gyümölcsös ízű szirupok és a belsőleges oldatok, majd következhetnek a tabletták. Gazdaságos és egyszerű, ha minél több éven keresztül alkalmazható ugyanaz a készítmény,- kiváltképp igaz ez akkor, ha egy kipróbált és bevált patikaszerről van szó. Abban az esetben, ha két vagy több gyermek is van a családban, sokat egyszerűsít a láz- és fájdalomcsillapításra való felkészülésben, ha ugyanazt a gyógyszert lehet a testvéreknek megvásárolni és adagolni, függetlenül attól, hogy az egyikük kétéves, a másik pedig kisiskolás.

Jó tudni, hogy létezik olyan láz-és fájdalomcsillapító gyógyszer, ami egyéves kortól kezdve - a bölcsődés és óvodás korúakon át - a kamaszoknál is alkalmazható. Röviden: 1-től 12 éves korig ugyanazzal az ibuprofén tartalmú láz- és fájdalomcsillapító készítménnyel csillapítható a kicsik és nagyok láza, valamint mérsékelhetők vele a kisebbeknél és nagyobbaknál jelentkező különféle típusú fájdalmak. Mivel a készítmény koncentráltan tartalmazza az ibuprofén hatóanyagot (40 mg/ml), a pici betegeknek csak nagyon kis mennyiségre van szükségük belőle, miközben a nagyobbaknak sem kell több kanálnyi mennyiséget bevenniük a gyógyuláshoz. További információ: Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió

A gyermekgyógyszerekre különösen igaz az, hogy a készítményben alkalmazott összetevők ártalmatlanságára és biztonságosságára a gyártók kiemelt figyelmet fordítanak. Mégis megnyugtató tudni azt, hogy kisebb mennyiségek bevétele esetén is hozzájut a gyermek a szükséges hatóanyag-mennyiséghez, ugyanakkor kevesebb segédanyag jut be a szervezetbe.

Minek köszönhető a folyékony gyógyszerformák életkorhoz, testtömeghez igazítható rugalmas adagolhatósága?

Míg a kúpok és tabletták kettétörése vagy több részre osztása nehézkes és alig kivitelezhető, addig a szájon át szedett folyékony gyógyszerformáknál, így a belsőleges oldatoknál egy alkalmas adagolóeszközzel (pl. műanyag szájfecskendő, adagolópohárka) ez könnyel megoldható. A készítményhez mellékelt adagolóval a megfelelő mennyiségű hatóanyagot tartalmazó készítmény pontos kimérése otthoni körülmények között is megvalósítható; nem jelent nehézséget 2,5 milliliter (ml) vagy akár 10 ml készítmény adagolása sem.

Néhány dologra azonban figyelni kell:

  • A készítményeket mindig a betegtájékoztatóban leírt adagolásnak megfelelően kell alkalmazni. Sok esetben a testtömeg szerinti adagolást adják meg a leiratokban az életkor szerinti helyett. Ez logikus, hiszen egy nagytermetű hatéves gyermek nagyobb mennyiségű lázcsillapító hatóanyagot igényelhet, mint egy kis növésű nyolcéves. 
  • Tartsuk észben, hogy a gyógyszerek szándékos aluldozírozása a hatástalanság mellett éppen annyira káros is lehet, mint a túldozírozás.
  • A szükséges mennyiségek kimérésére a termékhez mellékelt adagolóeszközt kell alkalmazni. A háztartásban fellelhető különféle kanalak (evőkanál, teáskanál, kávéskanál stb.) nem tesznek lehetővé pontos adagolást.
  • Ügyeljünk az adagolóeszköz tisztán tartására!
A Brufen ibuprofén tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer.

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Mylan EPD Kft.
1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 7.
Tel: (36-1) 465-2100
Email: info.hu@mylan.com
Copyright 2015 Mylan N.V. Minden jog fenntartva.
Adatkezelési nyilvántartási számunk: NAIH-73120/2014.
Marketing kód: BR/JAN/15/08; Lezárás dátuma: 2015.01.22.