A lázcsillapítás 10 pontja kisgyermekeknél

  1. A bölcsődés és óvodás korú gyermekek viszonylag könnyen belázasodnak. Minden szülő aggódik, ha tapintásra a gyermek homloka egy kicsit melegebbnek tűnik a kelleténél. Lázcsillapításra azonban csak akkor van szükség, ha a végbélben mért hőmérséklet meghaladja a 38,5°C-ot, vagy a hónaljban mért hőmérséklet magasabb, mint 38°C. A láz a szervezet természetes védekező reakciója, a gyógyulást szolgálja. Nem kell a láz azonnali, tökéletes megszüntetésére törekedni! Az is eredmény, ha a kis beteg 39°C-os hőmérsékletét 38°C-ra tudjuk csökkenteni.
  2. Mivel a csecsemőknél gyakran alkalmazott kúpoktól rettegnek a kisgyermekek, a tablettákat pedig koruknál fogva még nem tudják biztonsággal lenyelni, náluk a kedvelt gyümölcsízű lázcsillapító szirupok alkalmazása lehet célravezető. 
  3. Célszerű a kisgyermek életkorának megfelelő lázcsillapító szert a házi patikában, otthon is tartani. A kisgyermekek lázcsillapításához a szakemberek elsősorban ibuprofén vagy paracetamol tartalmú szirupokat javasolnak, ezek a gyógyszertárakban vény nélkül kaphatók. Az ibuprofén, amellett, hogy hatásosan csillapítja a lázat és csökkenti a különféle fájdalmakat; a paracetamolhoz képest jelentős gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. 
  4. Sose adjunk a kisgyermekeknek felnőtteknek készült gyógyszert! A felnőtteknél bevált acetil-szalicilsav hatóanyag használata 10 év alatti életkorban a ritka, de súlyos kimenetelű Reye-szindróma kialakulásának esélye miatt kerülendő.
  5. A készítményeket mindig a gyermek korának és a betegtájékoztatóban leírt adagolásnak megfelelően kell alkalmazni. A szükséges mennyiségek kimérésére a termékhez mellékelt adagolóeszközt kell alkalmazni. Tartsuk észben, hogy a gyógyszerek szándékos aluldozírozása a hatástalanság mellett éppen annyira káros is lehet, mint a túldozírozás.
  6. A különböző hatóanyagú lázcsillapító készítmények (ibuprofén, paracetamol) egyidejű vagy váltott alkalmazása rutinszerűen nem javasolt. Nem szabad azt tenni, hogy egy adag ibuprofén adását néhány óra múlva egy adag paracetamol követi, majd bizonyos idő elteltével újból ibuprofén következik. Ennek a helytelen gyakorlatnak a követésével a lázcsökkentés nem lesz eredményesebb, ugyanakkor az esetleges mellékhatások kifejezettebbekké válhatnak.
  7. Ha a hónaljban 39°C-ot, vagy többet mutat a lázmérő, a gyógyszerek mellett hűtőfürdőt vagy langyos vizes borogatást is kell alkalmazni. A hűtő fürdő során a kisgyereket 37-38°C-os fürdővízbe kell ültetni, majd a gyerek lábánál a fürdővízhez fokozatosan hideg vizet kell csorgatni, egészen addig, míg a víz hőmérséklete kb. 30°C-ra csökken,- ekkor ki kell venni a vízből a gyereket. Langyos vizes borogatás során langyos vízzel benedvesített törölközőbe kell a lázas gyereket tekerni, nyaktól térdig. A bugyolálást eleinte 10 percenként, később ritkábban kell cserélni.
  8. A lázas gyerek sose legyen túlságosan melegen öltöztetve, bugyolálva vagy vastagon betakarva; a szobájának az ideális hőmérséklete 20-21°C.
  9. Tartsuk szem előtt, hogy lázas állapotban a folyadékigény fokozott, az egyébként szokásos napi mennyiség másfélszeresét is igényelheti a gyermek; ügyelni kell arra, hogy elegendő mennyiségű folyadékot itassunk vele.
  10. Ha a lázas panaszok a gyógyszeres kezelés ellenére 3 napnál tovább fennállnak, vagy egyéb súlyos, szokatlan tünetekkel (pl. lázgörcs, gyakori hányás) társulnak, orvoshoz kell fordulni.
A Brufen ibuprofén tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer.

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Mylan EPD Kft.
1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 7.
Tel: (36-1) 465-2100
Email: info.hu@mylan.com
Copyright 2015 Mylan N.V. Minden jog fenntartva.
Adatkezelési nyilvántartási számunk: NAIH-73120/2014.
Marketing kód: BR/JAN/15/08; Lezárás dátuma: 2015.01.22.