Mozgásszervi fájdalomcsillapítás

Mire jó a retard tabletta?

A gyógyszerkutatás és -fejlesztés célja ma már nem kizárólag új hatóanyagok felfedezése. Számos kutatás irányul a régebb óta alkalmazott hatóanyagok, pl. az ibuprofén, korszerű formulálására. Arra vonatkozóan is folynak a vizsgálatok, hogy a meglévő hatóanyagokat minél hatékonyabban és kényelmesebben lehessen alkalmazni, azaz az eddiginél tartósabb hatással, kényelmesebb alkalmazási móddal rendelkező gyógyszerek álljanak a betegek rendelkezésére. Ez a törekvés nyilvánult meg a Brufen 800 mg ibuprofén tartalmú retard tabletta fejlesztése során is.

A retard tablettából elnyújtottan, időben programozottan szabadul fel az ibuprofén, egyenletes vérszintet biztosítva, így vele tartós hatás érhető el. Ez a hosszú időn keresztül, akár 24 órán át fennálló, optimális szervezetbeni gyógyszerszint a mozgásszervi fájdalmak kezelésében bizonyul kedvezőnek. Konkrétan: azoknak a betegek ajánlott a retard készítmény, akiknek a mindennapjait hetek vagy hónapok óta megnehezítik az ízületi, reumatikus bántalmak. Esetükben az esti időpontban bevett egy-két retard tabletta hatása még reggel is érezhető, így fájdalommentesen indulhat a következő nap.

Mozgásszervi panaszok és a gyógyszeres kezelésükre vonatkozó irányelvek

Úgy tűnik, az ízületeket, porcokat érintő, különböző erősségű fájdalommal és alkalmanként gyulladással járó problémák a korral járnak; a felnőttek és az idősödő generáció jelentős részét érintik.

  • A térd, csípő, könyök, váll és gerinc porcainak kopásával és kínzó fájdalmakkal járó mozgás – az oszteoartrózis (latinul: osteoarthrosis) - a megszokott életvitelében is akadályozhatja az érintetteket. A betegek általában nehezen lokalizálható fájdalomról számolnak be. Eleinte „csak” az ízület átlagos terhelése után jelentkeznek a panaszok, amik pihenés hatására megszűnnek. A betegség és a kor előrehaladtával a fájdalom már nyugalmi állapotban is megjelenik. Gyakran tapasztalható a fél óránál rövidebb ideig tartó, reggeli, ún. indítási merevség az ízületekben.
  • Az éjszakai, hajnali hasító, erős fájdalommal társuló reumás ízületi gyulladás (latinul: rheumatoid arthritis) - ami az idő múlásával a mozgásfunkciók beszűkülésével is járhat - tipikusan reggelente okoz mozgási nehézségeket. A nagy fájdalommal járó sokízületi gyulladásban szenvedő betegeknél a panaszok a test bármely ízületében (leggyakrabban a kéz kisízületeiben) jelentkezhetnek,- és gyakran szimmetrikusan lépnek fel. Az ízületben fájdalmas duzzanat, melegség jelentkezik, Jellemző, hogy a tünetek éjszaka, illetve pihenés során általában rosszabbodnak, reggeli merevség jelentkezik. A gyulladás tartós fennállása, a porc és a szomszédos csontok nagymértékű károsodásához, az ízület mozgásképtelenné válásához vezethet.

Hogyan csillapítsuk a mozgásszervi fájdalmat?

Akár kopásos, akár reumás jellegű a mozgásszervi panasz, a betegek közérzetének a javítása, a mozgás szabadságának a visszaadása és az éjszakai alvás nyugalmának a biztosítása érdekében a fájdalom csillapítása mindkét esetben létfontosságú. Emellett, reumás jellegű elváltozásoknál a gyulladás orvoslása is szükséges. A gyógyszerek közül a fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással egyaránt rendelkező, úgynevezett nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) ajánlhatók a mozgásszervi panaszok enyhítésére. Idült ízületi gyulladásos betegségekben a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazásának célja a fájdalom és duzzanat csökkentése. Kiemelendő ugyanakkor, a progresszív anatómiai károsodás kivédésére az NSAID-ok nem alkalmasak.

Az NSAID gyógyszercsoportba számos, régóta ismert hatóanyag tartozik, amik a legkülönfélébb márkaneveken sorakoznak a gyógyszertárak polcain, és döntő többségük vény nélkül is megvásárolható. Az ibuprofén mellett például a diklofenák, a naproxen, a meloxikám, illetve a ketoprofén is az NSAID kategóriába sorolható.

Hazánkban a fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szerek közül nagy múltra tekint vissza az aminofenazont tartalmazó szerek használata. Ezeknek a ma már vényköteles, aminofenazon tartalmú  szereknek a tartós alkalmazása – toxicitásuk miatt – nem ajánlott, derül ki a Reumatológiai és Fizioterápiás Szakmai Kollégium ajánlásából (ld. Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja; A gyógyszeres fájdalomcsillapítás és gyulladásgátlás a reumatológiai betegségekben).

Ha az NSAID kategóriába sorolható ibuprofénre esik a választás, akkor is széles a paletta. A gyógyszertechnológiai fejlesztéseknek köszönhetően vannak olyan készítmények, amik gyors hatóanyag-felszabadulást ígérnek, ezeknek köszönhetően egy hirtelen fellépő fejfájás viszonylag hamar megszüntethető. Azonban a napokon, heteken át tartó, kínzó ízületi panaszok esetén máshoz kell fordulni: olyan készítményre van szükség, aminek a hatóanyagtartalma elnyújtottan szabadul fel; azaz olyan gyógyszerre, amit nem kell naponta 3-4 alkalommal bevenni és mégis elérhető a kiegyensúlyozott fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatás, a panaszok enyhülése. Sok beteg nyugodt alvása biztosítható egy olyan készítménnyel, amit este bevéve 24 órán biztosított a szervezetben az egyenletes hatóanyagszint, és a reggeli ébredéskor sem érez fájdalmat a beteg.

Az előbb megfogalmazott elvárásoknak megfelelően a gyógyszertárakban kapható olyan, 800 mg ibuprofént tartalmazó nyújtott hatású, ún. retard tabletta, ami napi egyszeri alkalmazással is egy egész napon át tartó tünetmentességet eredményezhet. Az előírások szerint 1-2 tabletta esti bevétele gyógyírt kínálhat a fájdalommal és gyulladással járó mozgásszervi panaszokra, és fájdalommentességet biztosíthat az egyébként problémás hajnali, reggeli órákra is.

További információ: Brufen 800 mg retard tabletta  

A Brufen ibuprofén tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer.

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Mylan EPD Kft.
1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 7.
Tel: (36-1) 465-2100
Email: info.hu@mylan.com
Copyright 2015 Mylan N.V. Minden jog fenntartva.
Adatkezelési nyilvántartási számunk: NAIH-73120/2014.
Marketing kód: BR/JAN/15/08; Lezárás dátuma: 2015.01.22.