Kismamák láz- és fájdalomcsillapítása

Alapszabály: a kismamáknak lehetőleg kerülni kell bármilyen gyógyszer szedését. Sok esetben mégis szükséges a gyógyszerekhez fordulni. Egyes betegségek és az azzal járó tünetek okozta kellemetlenségek indokolttá tehetik bizonyos gyógyszerek alkalmankénti vagy rendszeres szedését. A kismamák által leggyakrabban szedett gyógyszerek a láz- és fájdalomcsillapító kategóriába tartoznak.

Milyen láz- és fájdalomcsillapítót szedhetnek a kismamák, és milyet nem?

A megfelelő készítmény kiválasztása mindenkinél alapos megfontolást igényel, és ez többszörösen igaz kismamákra vonatkozóan. Terhesség alatti gyógyszerelésnél figyelni kell arra is, hogy a hatóanyag ne fejtsen ki semmilyen káros hatást a fejlődő embrióra, magzatra.

Elsőként választandó láz- és fájdalomcsillapító szerként – kismamáknak - a paracetamol javasolt.

Leszögezendő azonban, hogy a paracetamolt is csak megalapozott, gyógyszeres fájdalom- és lázcsillapítást ténylegesen igénylő esetekben szabad alkalmazni. Mivel 500 mg paracetamol fájdalomcsillapító hatása nem minden esetben elegendő; ahelyett, hogy egyéb típusú fájdalomcsillapító szereket is bevonnának a terápiába a paracetamol mellett, inkább a paracetamol dózisának a növelését javasolják a várandósoknak. Egyszeri dózisként maximum 1 g (= 1000 mg) paracetamol bevétele kismamák esetén is biztonságosnak tekinthető. A napi maximum 4 g (= 4000 mg) paracetamol dózist azonban komolyan kell venni, azt nem szabad túllépni. A 4 g túllépése esetén kismamáknál éppúgy, mint a nem várandós pácienseknél, májkárosító hatása lehet a paracetamolnak.

Ibuprofén és diklofenák hatóanyagú láz- és fájdalomcsillapítók is elérhetők recept nélkül. Bár direkt magzatkárosító hatást csak ritkán írtak le esetükben, elsődleges szerként mégsem javasolt az alkalmazásuk terhességben. Orvosi javaslatra is általában csak akkor szedhetők, ha a kevesebb magzati kockázattal járó fájdalom- és lázcsillapító, illetve gyulladáscsökkentő szerek hatása nem kielégítő. 

Várandós nőknél kiemelten fontos, hogy bármilyen gyógyszer szedése előtt a szedéssel kapcsolatos tudnivalókat beszéljék meg kezelőorvosukkal és gyógyszerészükkel.

A szoptatás és az ibuprofén

Szoptató anyáknál a különböző típusú fájdalmak, pl. fejfájás, fogfájás, menstruációval együtt járó fájdalom, illetve a láz kezelésére az ibuprofén az elsődlegesen választandó hatóanyag. Előírásszerű alkalmazása biztonságos, a szoptatást nem kell a szedése alatt felfüggeszteni,- alkalmazása nem káros a csecsemőre. Mi sem bizonyítja ezt jobban annál, hogy az ibuprofén már a csecsemőknél is alkalmazható láz- és fájdalomcsillapításra, - több, csecsemők- és kisgyermekek számára készült ibuprofént tartalmazó készítmény is forgalomban van.

Szoptató anyák számára különféle gyógyszerformákban (pl. pezsgőgranulátum, retard tabletta) vásárolható meg az ibuprofén, recept nélkül is. Az adagolása megegyezik a felnőtteknél egyébként megszokott dozírozással: egyszeri dózisa 200-600 mg, a napi dózisnál az 1600-2400 mg-os mennyiséget nem ajánlott túllépni. A készítményeket lehetőleg étkezés után kell bevenni, ha lehetséges úgy időzítve, hogy a bevétel közvetlenül szoptatást követően történjen. Mellékhatásként, főként gyakori alkalmazás eredményeként, gyomorirritáció, gyomorégés alakulhat ki. Azoknak a szoptató nőknek, akik fokozott gyomorsavtermeléstől szenvednek, reflux-betegségük van, az ibuprofén helyett másik hatóanyag választása javasolt.

Amennyiben az ibuprofén nem alkalmazható, paracetamolt lehet választani. A paracetamol fájdalom- és lázcsillapító hatással rendelkezik, gyulladáscsökkentő hatása azonban nincs. Egyszeri dózisa 500 mg, napi dózisa nem szabad, hogy túllépje a 4000 mg-ot. Azoknak a nőknek, akiknek vese- vagy májbetegségük van, a paracetamol alkalmazása nem javasolt.

A Brufen ibuprofén tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer.

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Mylan EPD Kft.
1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 7.
Tel: (36-1) 465-2100
Email: info.hu@mylan.com
Copyright 2015 Mylan N.V. Minden jog fenntartva.
Adatkezelési nyilvántartási számunk: NAIH-73120/2014.
Marketing kód: BR/JAN/15/08; Lezárás dátuma: 2015.01.22.