Hatóanyagok összehasonlítása

Bármelyik lázcsillapító gyógyszerrel szembeni alapvető elvárás, hogy csökkentse a lázat,- és tegye ezt minél rövidebb időn belül, hatásosan, ugyanakkor kíméletesen.

Jó tudni azonban, hogy a köztudatban elsősorban lázcsillapítóként ismert patikaszerek – hatóanyaguktól függően - a klasszikus lázcsillapító tulajdonságukon túl, egyéb terápiás hatásokkal is rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy bizonyos lázcsillapító készítmények (pl. ibuprofén) fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők is egyben, ami számos esetben előnyösen kihasználható.

A recept nélkül megvásárolható patikaszerek közül azok a készítmények, amik összetevőként ibuprofént, acetil-szalicilsavat vagy paracetamolt tartalmaznak, láz- és fájdalomcsillapító hatással egyaránt rendelkeznek. Különbség is van a hatóanyagok között: az ibuprofén, illetve az acetil-szalicilsav, amellett, hogy hatásosan csillapítják a lázat és csökkentik a különféle fájdalmakat; a paracetamolhoz képest jelentős gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek.

Lényeges tudni, hogy a terápiában több mint 100 éve alkalmazott hatóanyag, az acetil-szalicilsav a „felnőttek gyógyszere”, 12 év alatti gyermekeknek nem javasolt az adása, mivel egy ritkán fellépő, de rendkívül súlyos kimenetelű betegség, a Reye-szindróma kialakulásának a rizikóját fokozza. Továbbá, számos tanulmány alapján az ibuprofén „kíméletesebb” mellékhatás-spektrummal rendelkezik, mint az acetil-szalicilsav.

Az ibuprofénre jellemző „plusz” gyulladáscsökkentő hatás gyulladással is járó lázas betegségek esetén előnyösen kihasználható.

  • Az influenza vírus okozta megbetegedés jellemzően magas lázzal társul. A láz mellett a torokfájás és a fejfájás is a vezető tünetek közé tartoznak. Az ibuprofén tartalmú lázcsillapító készítmények a láz csökkentésén túl a különféle fájdalmakat is csillapítják, a gyulladást mérséklik.
  • Számos, bakteriális eredetű, gyulladásos betegség pl. mandulagyulladás, középfülgyulladás okozhat lázat és fájdalmat. Bár ekkor az oki kezelést elsősorban az antibiotikumok alkalmazása jelenti, a láz, a fájdalom és a gyulladás orvoslásában vezető szerepet tölthetnek be az ibuprofént tartalmazó készítmények.
  • A fogfájás sok gyermek és felnőtt számára már-már bírhatatlan fájdalommal jár. Amíg nincs lehetőség fogorvosi ellátásra, addig a panaszok kezelésére az ibuprofént tartalmazó (elsősorban lázcsillapítóként ismert) patikaszerek javasolhatók.
  • A tejfogak előbújása, a fogzás időszaka számos csecsemő, kisgyermek és anyuka mindennapjait nehezíti meg. A fogacskák áttörése nyűgösséggel, fájdalommal, gyulladással és hőemelkedéssel is járhat,- bár a fogzással összefüggésbe hozott hőemelkedés meglehetősen vitatott terület szakmai körökben is. Tény azonban, hogy a láz-, fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatással rendelkező „lázcsillapító” gyógyszerek segíthetnek a fogzási panaszok mérséklésében.
  • A kötelező védőoltások beadása utáni ún. oltási betegség ugyan nem kóros, mégis aggodalomra ad okot a szülőknek. A tünetek – az oltás típusától függően - jelentkezhetnek például levertség, étvágytalanság, hányás formájában, illetve az injekció beadása helyén gyulladásra utaló bőrpír, duzzanat, keményedés vagy fájdalom jelentkezhet. Nem ritkán hőemelkedés, láz alakul ki, amely folyamatos megfigyelésre és csillapításra szorul. Viszonylag gyakori a láz a csecsemőkori DTPa + IPV + Hib oltásokat követően, valamint a Pneumococcus okozta fertőzésektől védő vakcina beadása után. Ezeknél már a beadást követően néhány órával vagy egy nappal később kialakulhat a láz. Az ún. MMR-oltás mellékhatásaként a beadás után jellemzően egy héttel léphet fel hőemelkedés, láz. Az oltási betegség lázzal is járó tüneteinek enyhítésére eredményesen használhatók a komplex hatással rendelkező lázcsillapító szerek.
HatóanyagokAcetil-szalicilsavAminofenazon, noraminofenazon (metamizol)DiklofenákIbuprofénParacetamol
Fájdalom-csillapításra alkalmas?
Lázcsillapításra javallott? **
Gyulladás-csökkentő hatása van?kismértékűnincs*
12 éves kor alatt javasoltak a készítményei?nem
Vény nélkül kapható?nemcsak egyes készítményei

  * Egyes tanulmányok enyhe gyulladáscsökkentő hatásról számolnak be.
** A láz önmagában nem javallat a készítmény alkalmazására.

A Brufen ibuprofén tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer.

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Mylan EPD Kft.
1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 7.
Tel: (36-1) 465-2100
Email: info.hu@mylan.com
Copyright 2015 Mylan N.V. Minden jog fenntartva.
Adatkezelési nyilvántartási számunk: NAIH-73120/2014.
Marketing kód: BR/JAN/15/08; Lezárás dátuma: 2015.01.22.