A fájdalom és típusai

Mindenki tapasztalt már fájdalmat: különféle eredetű, eltérő mértékű, változatos jellegű fájdalmak okozhatnak nehéz órákat, napokat vagy akár hónapokat a betegeknek.

A fájdalmat általában a test szöveteinek a sérülése okozza; a különböző sérülések különböző jellegű fájdalommal járnak. A gyulladásos folyamatok feszítő, lüktető érzéssel járnak,- ilyet okoz például a fogfájás. Az üreges belső szervek görcse, megfeszülése időközönként jelentkező, egyre erősödő, majd megszűnő fájdalmat okoz,- ez tapasztalható például menstruációval járó görcsös panaszoknál. A vérellátás zavara, a szöveti oxigénhiány állandó erős fájdalmat vált ki; a vegyszerek, savak okozta marás égő fájdalommal jár; az ízületi sérülésekre, rándulásokra, ficamokra zsibbadásos, sajgós fájdalom jellemző.

A fájdalom mértéke nagyon különböző lehet: a gyógyszeres kezelés nélkül is tolerálható mértékűtől a bírhatatlan, elviselhetetlen fájdalomig széles a skála. A legerősebb fájdalmak csillapítására szigorúan vényköteles ún. kábító fájdalomcsillapítókat (pl. morfint és származékait) alkalmaznak az orvosok. A „hétköznapi” fájdalmak orvoslására vény nélkül kaphatók fájdalomcsillapító szerek, amik a fájdalomcsillapító hatásuk mellett gyakran lázcsillapító, illetve gyulladáscsökkentő hatással is bírnak.

Vannak fájdalmak, amik amilyen gyorsan kialakulnak olyan gyorsan meg is szűnnek, órákban, napokban mérhető a fennállásuk időtartama, ezek az ún. akut fájdalmak. Mintegy ellentétként említhetők meg a krónikus vagy idült fájdalmak, amik hosszú időn – heteken, hónapokon - keresztül nehezítik a betegek mindennapjait.

Attól függően, hogy akut vagy krónikus jellegű panaszaira keres gyógyírt a beteg, ugyanazon hatóanyag esetén is eltérő gyógyszerformák közül választhat. Logikus, hogy akut panaszokra azonnal választ nyújtó, azaz gyors hatású gyógyszerekre van szükség; míg a krónikus fájdalom enyhítésére hosszú időn át ható, a szervezetben hosszú tartózkodási idővel rendelkező gyógyszerek javasolhatók.

AKUT FÁJDALMAKRA

Gyors hatású készítmények, amiknek a hatóanyagtartalma rövid időn belül felszívódik; pl. szuszpenzió, pezsgőgranulátum.

KRÓNIKUS FÁJDALMAKRA

Retard hatású készítmények, amiknek a hatóanyagtartalma elnyújtottan szívódik fel, tartós gyógyszerhatást biztosítva; pl. retard tabletta.

Mindenki számára hasznos tudni, hogy ugyanazon hatóanyag, például a recept nélkül kapható ibuprofén, egyaránt csillapítja a fejfájást és a reumatikus fájdalmakat. A fejfájást a betegek azonnal szeretnék megszüntetni, míg a reumatikus, ízületi bántalmaknál általában hosszan tartó gyógyszerhatásra van szükség.

Nem véletlen, hogy a pezsgőgranulátum ajánlott a hirtelen fellépő, erős fejfájásra, fogfájásra panaszkodó betegeknek, akik szinte „azonnali” hatásra vágynak; míg retard tablettát javasolnak a gyógyszerészek a régóta fennálló ízületi fájdalmakra gyógyírt keresőknek.

  • A pezsgőgranulátumból készített szénsavas ital hatása gyorsan alakul ki, mert a hatóanyag (ibuprofén) oldott formában van jelen, és bevételt követően gyorsan felszívódik, hatni kezd,- ez kívánatos és előnyös, ha a fejfájását, fogfájását, menstruációval járó fájdalmát vagy lázát szeretné a beteg rövid időn belül, hatásosan csillapítani.
  • A retard tablettából (a retard szó jelentése: nyújtott hatású) elnyújtottan, időben programozottan szabadul fel a hatóanyag pl. az ibuprofén, egyenletes vérszintet biztosítva, így vele tartós hatás érhető el. Ez a hosszú időn keresztül, akár 24 órán át fennálló, optimális szervezetbeni gyógyszerszint a mozgásszervi fájdalmak kezelésében bizonyul kedvezőnek. Azoknak a betegek ajánlott a retard készítmény, akiknek a mindennapjait hetek vagy hónapok óta megnehezítik az ízületi, reumatikus bántalmak. Esetükben az esti időpontban bevett egy-két Brufen 800 mg tabletta hatása még reggel is érezhető, azaz fájdalommentesen indulhat a következő nap.

További információ: Mozgásszervi fájdalomcsillapítás

Nézze meg, hogyan szívódik fel fokozatosan és fejti ki hatását egyenletesen, egész nap a retard tabletta:

A Brufen ibuprofén tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer.

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Mylan EPD Kft.
1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 7.
Tel: (36-1) 465-2100
Email: info.hu@mylan.com
Copyright 2015 Mylan N.V. Minden jog fenntartva.
Adatkezelési nyilvántartási számunk: NAIH-73120/2014.
Marketing kód: BR/JAN/15/08; Lezárás dátuma: 2015.01.22.